Klimaat Ghana

Republiek Ghana het land dat gelegen ligt in Afrika is een warm land onder andere doordat het dicht bij de evenaar ligt. Republiek Ghana is in het westen en is gelegen naast de Golf van Guinea wat grenst aan Togo, Burkina Faso en Ivoorkust. Ghana heeft een interessant landschap namelijk laagvlaktes en hoogvlaktes. Het grootste deel van het land bestaat het meest uit laagvlaktes en de hoger gelegen gedeeltes worden ook wel de Ashanti-heuvels genoemd. Het hoogste punt van Ghana is de berg Afadjato die wel 885 meter hoog is. Deze berg is te vinden in het verre oosten van Ghana.

Klimaat van Ghana

Ghana is ook wel in te delen in twee type klimaten, je hebt namelijk een tropisch klimaat en een tropisch savanneklimaat. Hiervan komt het tropisch klimaat het meeste voor in Ghana. Omdat Ghana zo dicht bij de evenaar ligt heeft het land het hele jaar door een hoge temperatuur. En neemt de warmte toe in de vroege lente. In het noorden van Ghana is het regenseizoen beginnend in de late herfst en stopt in de vroege herfst. In het zuiden van Ghana hebben ze twee regenzeisoen, namelijk eentje in het begin van april tot eind juli en de andere van begin september tot het einde van oktober. In juni zou ik niet naar de kust gaan, omdat dat de maand is wanner de kust het natst is.

klimaat ghana

Het klimaat van Accra

De hoofdstad van Republiek Ghana is Accra. De hoofdstad Accra heeft twee miljoen inwoners wat het de grootste stad maakt van Ghana. Accra is ook het belangrijkste deel van het land, omdat dat het economisch middelpunt is en zonder in de problemen zou raken. Het klimaat in deze stad is tropisch savanneklimaat. Het grappige aan deze stad is dat het in de zomer niet het warmst is, maar in de winter en herfst. In november begint namelijk de droge warme periode dat ongeveer eindigt in maart. In maart begint overigens ook de periode wanneer er meer neerslag valt. Veel mensen noemen dit het regenseizoen hoewel er eigenlijk niet zo veel regen valt. De totale regen dat er valt, is niet meer dan tweehonderd in deze periode en is in juni het meest, omdat het dan het meest vochtig is.

Het klimaat van Kumasi

De op een na grootste stad van Ghana is Kumasi en is gelegen in het zuiden van Republiek Ghana. Deze stad is iets rijker dan de andere steden van Republiek Ghana, omdat het een goudmijn heeft die in de buurt zit van deze stad. Het klimaat wat er in de stad Kumasi heerst is een tropisch moessonklimaat wat betekent dat er een neerslag is het hele jaar door. Er is wel een regenperiode van februari tot oktober wat best wel lang is. De neerslag die er elke maand valt, is erg verschillend. In de droge maanden van Kumasi is er ook iets wat de harmattanwind heet die zijn gezicht weer eens laat zien. De Harmattanwind brengt droge stoffige lucht uit de regio Sahara.